Nyár óta "porosodott" a polcomon a tökmagliszt, még szüleimtől kaptam nyaralási ajándékként. Nagy bajban voltam, mi készüljön belőle, nem nagyon ismertem ezt a maglisztet. Egyáltalán nem tartom magam gyakorlott háziasszonynak vagy konyhafőnöknek, így napokig bújtam az internetet, hogy olyan kenyérreceptre leljek, amely rögtön megnyeri a tetszésem, és végre a tökmaglisztem is hasznosítani tudjam. Alapnak Zsu receptjét használtam, de az ízesítése egy kicsit eltérő lett. Ennek a kenyérnek már lett "héja" is, belül pedig nagyon omlós, nem olyan száraz, mint az előző. Új kedvenc! :)
Pikáns tökmaglisztes kenyér - hozzávalók:
10 dkg tökmagliszt
5 dkg lenmagliszt
5 dkg finomra őrölt dió
1-2 ek szezámpehely
1 ek lenmag
1 ek chia azték zsálya mag
1 szál szárított chilipaprika őrölve
2 csipet őrölt rozmaring
2 csipet szárított kakukkfű
4 tojás
1 ek kókuszzsír megolvasztva
1,5-2 dl víz
A száraz alapanyagokat és a nedves hozzávalókat külön tálban keverd össze, majd elegyítsd homogén masszává. Az eredeti recept szerint akkor jó, ha a tészta egy kicsit folyós, én ehhez annyira nem ragaszkodtam. 180 fokra előmelegített sütőben, egy kisebb kenyérformában 35-40 percig sütöttem, majd a formából kiemelve hűtöttem. A szeletéssel várj addig, amíg teljesen kihűl, különben atomjaira hullik szét :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése