Bár a skót-angol konyha nem lopta be magát a szívembe, egy valamibe rögtön, megérkezésem másnapján szerelmes lettem: a méltán népszerű, és egész világon ismert citromkrémbe. A lemon curd hasznosítására kismillió lehetőség kínálkozik, de én legszívesebben csak elkanalaztam tanulás vagy filmnézés közben. Imádom, hogy egyszerre édes és rendkívül fanyar. A bolti változat azonban rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmaz, így elhatároztam, az elsők között lesz, amit paleósítok (ugyanis a citromkrémről hazaköltözésem után sem voltam hajlandó lemondani). TücsökBogár receptje alapján készítettem, és azt kell mondanom, teljesen ugyanolyan íze van, mint a kinti boltinak, csak ez sokkal egészségesebb :)
Lemon curd paleósan - hozzávalók:
3 egész tojás
1 dl frissen facsart citromlé (kb. 3 kisebb citrom)
1 citrom reszelt héja
7,5 dkg kókuszolaj (nem paleósok készíthetik vajjal is)
5 dkg xilit (esetleg xukor vagy kristályos méz)
Tégy minden hozzávalót egy kisebb tálba, és gőz felett kezd el kevergetni. Légy nagyon óvatos, ha nem kavarod folyamatosan, a tojás kicsapódhat, ami ehetetlenné tenné a krémet. Ha már olyan sűrű, mint a meleg puding, vedd le a gázról, és adagold kis üvegekbe. A hűlés folyamán egyre szilárdabb lesz. Tartsd hűtőszekrényben. Gyakorlatilag bármire használhatod, akár lekvárként, akár sütemények töltelékeként, egyik szerepében sem fog csalódást okozni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése