2013. november 5., kedd

"Karfioltócsni" tonhalas avokádókrémmel

Isten viszonylag jó memóriával áldott meg, így könnyen emlékszem vissza akár olyan eseményekre vagy pillanatokra is, amelyek még gyermekkoromban történtek (pedig ez az időszak, sajnos, vészesen távolodik). A nyarakat a nagyszülők közt megosztva töltöttük a húgommal, és az időnk nagy részében az utcában lakó gyerekekkel játszottunk, túlnyomó többségben nagyobb balesetek nélkül (ami az én esetemben óriási dolog, tekintve, hogy évente voltam vendég valamelyik egészségügyi intézményben). Konyhai emlékeim így jóval kevesebb tárhelyet foglalnak el a memóriámban, bár egyik ilyen kedves emlékem, amikor nagymamámmal tócsnit, vagy ahogy mi Borsodban hívjuk, mackót sütöttünk. Még most is összefut a nyál a számban...


A hétvégén rámtört a tócsni-ehetnék, de "hithű" paleósként a krumpli számomra tiltott terület, így alternatíva után kutattam a neten. A jószerencse Mézigörl karfiolos lepénykéjéig vezetett, ami kinézetre kísértetiesen hasonlított az áhított-vágyott tócsnira. Úgy döntöttem, egy próbát megér, maximum többet nem csinálom meg. Bár az állaga (és nyilván az íze) meg sem közelíti az "igazi" tócsniét, sülés közben ugyanolyan illatot árasztott, mint annak idején a krumplis tócsni nagymamám konyhájában. Könnyű, nagyon finom étel, csak ajánlani tudom!


Karfioltócsni tonhalas avokádókrémmel - hozzávalók:

40 dkg karfiol
3-4 tojás - attól függően, milyen nagyok
3-4 gerezd fokhagyma
1 csipet só és őrölt feketebors
kisebb csokor petrezselyem apróra vágva
1 blöggyintés Cocomas kókusztejszín
3-5 ek nyílgyökérliszt

2 db avokádó - jobb, ha érett
2 db tonhalkonzerv - natúr vagy olajos
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint: citromlé, só, feketebors, kakukkfű

A karfiolt szedd rózsáira, és lobogó vízben főzd egészen puhára. Tedd aprítógépbe, és pürésítsd, majd folyamatosan add hozzá a különböző hozzávalókat, a nyílgyökérlisztet a végére hagyva. Először csak 3 kanállal tégy a masszába, és ha nem elég sűrű, akkor adagold tovább a lisztet, egészen addig, amíg kellő sűrűségű pépet kapsz (az első adag sütésekor is kiderül, hogy jó-e az állag: ha nem terül szét, akkor megfelelő). Hevíts egy kevés kókuszolajat a serpenyőben, majd süsd pirosra a tócsni mindkét oldalát.

A krémhez vágd apró kockákra az avokádót, majd aprítóban keverd homogén masszává a tonhallal, a fűszerekkel, a citromlével és a kókuszkrémmel. Ha az avokádó szép, érett, akkor villával is összetörheted, ekkor a végeredmény kicsit rusztikusabb lesz. Ha natúr halkonzervet használsz, a levét öntsd le, és adj hozzá 1-2 evőkanál paleolajat vagy olívaolajat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...