2013. október 25., péntek

Paradicsomos-csirkemelles paleo pizza

A modernizáció és a rohanó életmód a táplálkozásban is jelentős változásokat eredményezett, amely többek között hozzájárult a gyorskaják iránti kereslet megnövekedéséhez. Lassan ebbe a körbe került az olasz konyha egyik remeke, a pizza is. Ma már gyakorlatilag bármelyik sarkon, fillérekért hozzá lehet jutni legalább egy szelethez, változó minőségben.

A pizza azon kevés gyorskaják egyike, amelyet szívesen fogyasztok én is (a személyes listám másik eleme a gyros, szigorúan pitában). Mivel nagyon finnyás vagyok, a paradicsomszószt (is) képtelen vagyok megenni, és ez különösen igaz a pizzériák által használt, ehetetlen paradicsomos alapokra. A hagyományos pizza tésztája merénylet a paleo étrend ellen, de több paleós honlapot átpörgetve megnyugodtam, lehetséges a pizzafogyasztás e szerint az életmód szerint is. A pizza tésztája Pocak Panna utasításai alapján készült, a feltét részben Elmira érdeme, részben az enyém. Elnézést a fényképek kicsit rossz minősége miatt, de mivel a pizza frissen jó, gyorsan, még az este folyamán le kellett fényképeznem, különben nem lett volna mit! :)


Paradicsomos-csirkemelles paleo pizza - hozzávalók:

a tésztához:
15 dkg finomra őrölt (héjas) mandula
1 ek lenmagliszt
2 tojás
3 ek paleolaj
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk tengeri só
1/2 tk oregánó/bazsalikom
1/2 tk őrölt rozmaring

a paradicsomszószhoz:
2 nagyobb paradicsom
1 extrém kicsi fej hagyma
1 nagyobb cikk fokhagyma
1 nagyobb blöggyintés Cocomas kókusztejszín
egy csipet őrölt bors
egy csipet só
egy csipet oregánó/bazsalikom

a feltéthez:
20 dkg csirkemell
ízlés szerint só és bors
4-5 db koktélparadicsom
kevés kemény sajt, pl. trappista



A pizzatészta hozzávalóit gyúrd össze egy tálban, majd pihentesd a hűtőszekrényben legalább 30 percig. Amíg a tészta hűl, készítsd el a feltétet. Forró, lobogó vízben 1-2 perc erejéig főzd a paradicsomot, hogy könnyebb legyen eltávolítani a héját. Egy kevés olajon párold a hagymát aranysárgára, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a kis kockákra vágott, héjától megszabadított paradicsomot. Add hozzá a fűszereket, és főzd addig, amíg el nem fő a leve. Ha már kellőképpen sűrű, lazítsd fel a kókusztejszínnel, majd vedd le a gázról. A csirkemellet vágd apró kockákra, és egy kevés olívaolajon, serpenyőben süsd aranybarnára.

Fél óra pihentetést követően vedd ki a hűtőből a tésztát, majd enyhén olajos kézzel formázz belőle cipót, és helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Végy egy másik darab sütőpapírt, és a két lap között óvatosan lapogasd el a tésztát, lehetőleg minél egyenletesebbre. Körülbelül 25-26 cm-es pizzát kell kapnod. Kend meg előbb a tejszínes paradicsomszósszal, majd szórd meg a csirkemellel, a paradicsommal és a sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, és még melegen tálald.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...