Nagyon kedvelem a gyümölcs-hús párosítást, legyen az édes vagy kicsit savanykás. Ebben a receptben nem kellett egyik mellett sem letennem a voksom, hiszen az ananásznak és a hagymának köszönhetően édes, míg a citromnak hála kellemesen savanykás lett a végeredmény. Ráadásul a csirke is kiemelten fontos szerepet játszik az étrendemben, sokkal szívesebben választom a fehérhúst a vörös helyett (egyetlen kivétel a sertés, az az abszolút No. 1). A körettel kapcsolatban nem tudtam döntésre jutni, hogy a hálaadásnapi baconös vagy a különlegesebbnek tűnő diós kelbimbót készítsem el, így végül mindkettőből került a köretbe. Igazán fantasztikus és színes fogást tálalhattam, ami biztosan alapdarabja lesz a "receptes könyvemnek". Az inspirációt köszönöm PaleoKonyhának.
Egzotikus csirkecomb deluxe kelbimbóval - hozzávalók:
6 db csirke felsőcomb
2 szelet ananász
2 citrom leve
só és őrölt feketebors ízlés szerint
1-2 db vöröshagyma
0,5 dl száraz fehérbor - ennek híján víz is megteszi
35 dkg friss vagy fagyasztott kelbimbó
2 marék dió
2 szelet házi sonka
kevés olívaolaj
só és őrölt feketebors ízlés szerint
A csirkecombokat mosd meg alaposan, majd bőrös felével tedd őket egy száraz serpenyőbe, és süsd aranybarnára. Miután a másik oldaluk is szép piros lett, helyezd egy tepsibe, amit előzően kibéleltél hagymakarikákkal. A csirkecomokat locsold meg a két citrom kifacsart levével, és szórd meg apró kockákra vágott ananásszal. A fennmaradó ananászt szórd a hagyma közé. Öntsd fel a fehérborral/vízzel, majd fedd le alufóliával, és süsd előmelegített sütőben 40 percig, majd fólia nélkül egészen addig, amíg szép piros nem lesz.
Közben mosd meg alaposan a kelbimbót, és vágd félbe. A házi sonkát vágd apró kockákra, és süsd egészen addig, amíg nem válik pörcössé. A fennmaradt zsiradékhoz adj egy kevés olívaolajat, majd dobd rá a félbevágott kelbimbókat. Ha a puhára főtt zöldségeket szereted, tedd a kelbimbót lobogó vízbe körülbelül 7-8 percre, majd szűrd le, és aztán pirítsd meg az olajon. Amikor kellemes, karamelles színe lesz, add hozzá a sonkát és a száraz serpenyőben megpörkölt diót is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése