2013. október 30., szerda

"Egzotikus" csirkecomb deluxe kelbimbóval

Az elmúlt napokban rengeteg receptes blogot kerestem fel, hogy valami igazán különlegeset keressek a hétre. Az őszi szünetnek köszönhetően "rengeteg" (természetesen az előző hetekhez viszonyítva) szabadidőre tettem szert, így azt terveztem, olyat főzök, amire máskor nem lenne időm. Aztán rájöttem, hogy az időm tölthetném pihenéssel és kulturálódással (értsd: végre jutna időm moziba menni vagy múzeumba) is, így némileg módosítottam a terveimen, és olyan étel után kutattam, ami bár különleges, nem igényel különösebben sok pepecselést.

Nagyon kedvelem a gyümölcs-hús párosítást, legyen az édes vagy kicsit savanykás. Ebben a receptben nem kellett egyik mellett sem letennem a voksom, hiszen az ananásznak és a hagymának köszönhetően édes, míg a citromnak hála kellemesen savanykás lett a végeredmény. Ráadásul a csirke is kiemelten fontos szerepet játszik az étrendemben, sokkal szívesebben választom a fehérhúst a vörös helyett (egyetlen kivétel a sertés, az az abszolút No. 1). A körettel kapcsolatban nem tudtam döntésre jutni, hogy a hálaadásnapi baconös vagy a különlegesebbnek tűnő diós kelbimbót készítsem el, így végül mindkettőből került a köretbe. Igazán fantasztikus és színes fogást tálalhattam, ami biztosan alapdarabja lesz a "receptes könyvemnek". Az inspirációt köszönöm PaleoKonyhának.


Egzotikus csirkecomb deluxe kelbimbóval - hozzávalók:

6 db csirke felsőcomb
2 szelet ananász
2 citrom leve
só és őrölt feketebors ízlés szerint
1-2 db vöröshagyma
0,5 dl száraz fehérbor - ennek híján víz is megteszi

35 dkg friss vagy fagyasztott kelbimbó
2 marék dió
2 szelet házi sonka
kevés olívaolaj
só és őrölt feketebors ízlés szerint

A csirkecombokat mosd meg alaposan, majd bőrös felével tedd őket egy száraz serpenyőbe, és süsd aranybarnára. Miután a másik oldaluk is szép piros lett, helyezd egy tepsibe, amit előzően kibéleltél hagymakarikákkal. A csirkecomokat locsold meg a két citrom kifacsart levével, és szórd meg apró kockákra vágott ananásszal. A fennmaradó ananászt szórd a hagyma közé. Öntsd fel a fehérborral/vízzel, majd fedd le alufóliával, és süsd előmelegített sütőben 40 percig, majd fólia nélkül egészen addig, amíg szép piros nem lesz.

Közben mosd meg alaposan a kelbimbót, és vágd félbe. A házi sonkát vágd apró kockákra, és süsd egészen addig, amíg nem válik pörcössé. A fennmaradt zsiradékhoz adj egy kevés olívaolajat, majd dobd rá a félbevágott kelbimbókat. Ha a puhára főtt zöldségeket szereted, tedd a kelbimbót lobogó vízbe körülbelül 7-8 percre, majd szűrd le, és aztán pirítsd meg az olajon. Amikor kellemes, karamelles színe lesz, add hozzá a sonkát és a száraz serpenyőben megpörkölt diót is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...