2014. január 31., péntek

Gyömbéres-csilis karfiol krémleves dióvajjal és sütőben pirított karfiolrózsákkal

Ismét leves és gyömbér. A gyömbér rövid időn belül a kedvenc fűszeremmé vált. A források szerint a gyömbért már Kr .e. 3000-ben is ismerték, az akkori kínai "irodalom" tett említést elsőként erről az igazán különleges, fűszerként és gyógynövényként egyaránt hasznos és kellemes növényről. Emésztést segítő jótékony hatásait már az ókori görögök és az indiaiak is hasznosították, sőt, az indiaiak a vallási ünnepek előtt gyömbért rágcsáltak, nehogy rossz leheletük tiszteletlenséget fejezzen ki isteneik felé. Ezzel szemben Afrikában például vágykeltő hatása miatt alkalmazták, de afrodiziákumként az indiaiak is használták, mézzel és főtt tojással elkeverve. És ha már India: az indiaiak szerint a gyömbér a test mellett a lelket is erősíti, és rendkívül jó hatással van az intelligenciára és a memóriára. Ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy mivel nem hat közvetlenül a központi idegrendszerre, nem okoz fáradtságot, illetve álmosságot.

Úgy döntöttem, ha a gyömbér ragyogóan együttműködött a répával, akkor a szintén karakteres ízű karfiolt is feldobhatja. Nagyon szeretem a csípős ételeket, így a csili és a Cayenne bors sem maradhatott ki. Ebben a levesben érdekes összetevő a dióvaj, hiszen ennek köszönhetően enyhén édeskés lett a végeredmény, és nagyon jól harmonizál a csípős fűszerekkel. Mindent összevetve, remek fogást alkottam, és ebben Jobbik fél is egyetért! :)




Gyömbéres-csilis karfiol krémleves dióvjjal és sütőben pirított karfiolrózsákkal - hozzávalók:

1 közepes fej karfiol
1 közepes fej vöröshagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
1,5-2 tk dióvaj - házilag készült
1/2 tk (citromos) csiliport
1/2 tk Cayenne bors
2-3 cm frissen reszelt gyömbér
2 dl kókusztej (Aroy-D)
4-5 dl víz - attól függően, milyen sűrűre szeretnénk főzni a levest
1 ek kókuszzsír
ízlés szerint Himalája só
kevés olivaolaj




A karfiolt szedd kisebb rózsákra, és különíts el 3-4 szebbet, azokból készül a levesbetét. A vöröshagymát aprítsd apró kockákra, a fokhagymát pedig reszeld le. Egy lábasban hevítsd fel a kókuszzsírt, és dobd rá a kétféle hagymát. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, add hozzá a dióvajat, és keverd el. Ezután öntsd fel egy kevés vízzel, és add hozzá a fűszereket. Tedd bele a karfiolrózsákat, és öntsd fel a kókusztejjel és tetszőleges mennyiségű vízzel (én ebben a szakaszban még csak 3 dl vizet adtam hozzá, és csak passzírozás után hígítottam egy kicsit). Főzd teljesen puhára, majd botmixer segítségével pürésítsd. Ha további hígításra szorul, tedd vissza a tűzre, keverd el benne a vizet, és hagyd, amíg felforr.

Közben a félretett rózsákat vágd fel nagyságrendileg fél centis szeletekre. Kend be mindkét oldalukat olivaolajjal és sózd megg, és fektesd sütőpapírral kibélelt tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg megpuhul (sütés közben érdemes egyszer megfordítani a szeleteket).



Források a gyömbérről:
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/gyomber/63
http://www.mindmegette.hu/csodafuszer-a-gyomber-46788

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...