2014. január 5., vasárnap

Diósült narancsos-kakukkfüves sült répával

Az ünnepek végével lassan a kedvem is elment a húsevéstől. Be kell vallanom, bár nagy húsevő vagyok, alkalmanként annyira telítődöm a különböző húsokkal, hogy minden mást szívesebben megeszek, csak húst ne lássak a tányéromon. Ha korábban ebbe a szakaszba értem, mindig túrós tésztát, sonkás-tejszínes gnocchit vagy krumplipürét készítettem párolt gombával, de a jelenlegi életmódom nem igazán tolerálja ezeket a megoldásokat.

Mivel az ünnepek alatt - a sok eszem-iszomtól - a gyomrom is tágult egy picit, így egy sima saláta nem tűnt opciónak - legalábbis 1-2 hétig még biztosan nem. Ha nincs ötletem, hogy mit készítsek, és ha valami új ízre is vágyom, mindig benézek a vegán és vegetáriánus blogokra. Ezeken a honlapokon mindig egy teljesen más világot fedezek fel magamnak, és olyan fogásokba botlom, amelyek létezéséről soha nem is hallottam korábban. Így keveredtem el ismét Anna vegetáriánus receptgyűjteményéhez, ahol ezzel a fantasztikus főétel-ötlettel ismerkedtem meg. Sülés közben végig az járt a fejemben, hogy egy kis manó talán húst is csempészett a tepsibe, hiszen teljesen olyan illat terjengett a konyhámban, mintha fasírtot sütnék. És az íze - mennyei. A köretet Jamie Oliver inspirálta.


Diósült narancsos-kakukkfüves sült répával - hozzávalók:

A diósülthöz:
25 dkg mandula-dió-szezámmag keverék
40 dkg paradicsom hámozva, felkockázva
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 tojás
5 dkg parmezán - ebből bizony kicsit több kellett volna, de csak ennyi volt itthon, így került 3 kisebb tojás a masszába az eredeti recept 2 tojása helyett
1 tk morzsolt kakukkfű
2 tk szárított zsálya
1 ek aprított petrezselyem
1/2 tk menta - ebben hiányt szenvedtem, de legközelebb, remélem, ez is kerül bele
1 tk dijoni mustár
1 tk friss citromlé
ízlés szerint só és feketebors

A sült répához:
6 közepes szál répa
1 nagyobb narancs
1-2 csipet Himalája-só
1-2 csipet morzsolt kakukkfű
nagyon kevés vaj - ez a paleóban kompromisszum, ghível helyettesíthető


A diósülthöz a magkeveréket aprítsd durvára, majd pirítsd meg egy serpenyőben. A paradicsom meghámozásához tégy fel forrni egy kevés vizet, és amikor gyöngyözni kezd, tedd bele a paradicsomokat. Ha megrepedt a héjuk, zárd el a gázt, hűtsd le és hámozd meg, majd darabold fel őket egészen apró kockákra. Aprítsd fel a vöröshagymát, és ha friss fűszereket használsz, azokat is, majd keverd hozzájuk az összes többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelj ki egy 18-20 cm-es tortaformát, öntsd bele a masszát, és tedd 180 fokos sütőbe körülbelül 40-45 percre. Akkor jó, ha a hústűt tisztán húzod ki a sültből.

A répákat hámozd meg, majd vágd fel nagyobb darabokra, és fektesd őket egy tepsibe. A narancs héját egy zöldséghámozó segítségével vágd a répa tetejére, vigyázva, hogy a sárga héj alatti fehér rétegből ne kerüljön az ételbe. Csavard rá a narancs levét. Szórd meg sóval és kakukkfűvel, tégy a tetejére egy kevés vajat, majd fedd le alufóliával. 180-200 fokos sütőben süsd előbb 1 órán keresztül, majd távolítsd el a fóliát, és süsd még további 10 percig. Ínycsiklandozó, nem igaz? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...