2014. február 14., péntek

Lazacsteak citromos vajjal, pisztáciás pestóval és cukkini "tagliatellével"

A Valentin-nap minket is bedarált. Amíg egyedülálló voltam, de főleg tinédzserkoromban, azt gondoltam, hogy a Valentin-nap sem több, mint az amerikai kultúra és giccs beburjánzása az európai értékrendbe, és csak felesleges éves rongyrázás. Meg voltam róla győződve, hogy én a szerelmemet február 13-án és 15-én is legalább annyira szeretni fogom, mint 14-én.

Manapság azonban már kicsit másképp gondolkodom. A dolgos hétköznapok és a fárasztó tanulás, valamint az eltérő időbeosztás miatt bizony, nem mindig van esélyünk annyi időt együtt tölteni, amennyit szeretnénk. Hiába lakunk együtt, sokszor még a közös étkezések is napokig elmaradnak, amihez nagyon nehéz hozzászokni. A Valentin-nap azonban kicsit pótolja, bár nem helyettesíti, ezeket a kimaradt közös pillanatokat. Most sem vágyom táncoló-éneklő macikra és egyéb csacskaságokra, de a Valentin-napi vacsora lassan tradíció lesz a mi háztartásunkban is.

Ebben az évben végre megadatott, hogy én készítsem el kettőnk vacsoráját, és igazán különleges fogást sikerült az asztalra varázsolnom, amit a dicsérő sóhajok és puszik árja egyaránt igazol. Bocsánatot kell kérnem a képek kissé szegényes minősége miatt, de este lévén lámpafénynél készültek.




Lazacsteak citromos vajjal, pisztáciás pestóval és cukkini "tagliatellével" - hozzávalók:

a lazacsteakhez:
4 kisebb szelet (kb. 500g) lazacszelet
1 ek házi vaj - emiatt ez a fogás erősen kompromisszumos
1 kisebb citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
ízlés szerint őrölt fehérbors és Himlája só

a pisztáciás pestóhoz:
3 marék pisztácia
8-10 levél bazsalikom
1 nagyobb gerezd fokhagyma
2 dkg reszelt parmezán
olivaolaj - annyi, hogy a krém ne legyen se túl sűrű, se túl folyós
ízlés szerint őrölt fehérbors és Himalája só

a "tésztához":
2 kisebb cukkini
forró víz és só

A lazacot jól mosd meg, majd sózd és borsozd, és kend be a citrommal elkevert vajjal. Egy kisebb tepsit bélelj ki alufóliával, helyezd bele a halszeleteket, és takard be. Süsd 180 fokra előmelegített sütőben a fólia alatt 15 percig, majd fólia nélkül még 5-10 percig.
Közben késes aprító segítségével készítsd el a pestót. A hozzávalókat tedd a gépbe, és őröld egészen apróra. Óvatosan adagold hozzá az olivaolajat, amíg megfelelő állagú krémet kapsz.
A cukkinit hámozd meg, és zöldséghámozó segítségével vágj belőle egészen vékony szeleteket. Forró, lobogó sós vízben főzd 1-2 percig, és már tálalhatod is.
Hagyományos étkezést folytató párom "rendes" tagliatellével rakta meg a tányérját.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...