2014. február 23., vasárnap

Karfiolpizza tökmagos pestóval, gombával és spenóttal

Egész héten húst ettem, így vasárnapi ebédre valami zöldséges, könnyed finomságra vágytam, ami egyben laktató is és könnyen szállítható, mert az elkövetkezendő napokban nemigen tudok majd itthon ebédelni.

A karfioltésztás pizzával már régóta szemezgetek, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy legalább 20 receptet olvastam át ilyen-olyan nyelven, hogy megleljem a legfinomabb és legegyszerűbb (sajnos, időszűkében ez is szempont) változatot. A Paleországon közzétett változat inspirált a leginkább, így ezt a receptet adom meg forrásként, olyan sokat nem változtattam rajta - a fűszerezés pedig úgyis egyéni ízlés kérdése.

Mivel nem szeretem a paradicsomszószt, és a jövő hétig Cocomas sincs a konyhámban, pizzafeltétnek a tökmagos pesto mellett döntöttem, mert 1) nagyon gyors és könnyű az elkészítése, 2) annyi tökmagunk van itthon, hogy fürdeni lehetne benne :) Ezen kívül még pirított gomba, paradicsom (tudom, tudom, ne is mondjátok, de nekem a pizzához KELL egy kevés) és spenót került a tésztára. Nyamm! :)




Karfiolpizza tökmagos pestóval, gombával és spenóttal - hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol
3 nagy marék kemény sajt (nálam vörös cheddar és parmezán vegyesen)
1 egész tojás
3 levélke bazsalikom
1-2 tk oregánó
2 kisebb gerezd fokhagyma
ízlés szerint Himalája só és őrölt fehér bors



a tökmagos pestóhoz:
3 nagy marék tökmag
egy kisebb csokor bazsalikom
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1-2 dkg reszelt parmezán
Himalája só
fehér bors
szükséges mennyiségű olivaolaj

egyéb feltétként:
25 dkg szeletelt csiperke
8-10 levél bébispenót
2 kisebb paradicsom
vörös cheddar




A karfiolt szedd rózsáira, és egy késes aprító segítségével őröld rizsszem nagyságú darabkákra. Tedd tűzálló tálba, és a mikróhullámú sütőben forrósítsd fel. Hagyd teljesen kihűlni, majd simítsd át egy konyharuhába, és próbáld belőle kinyomni a nedvességet (minél többet, annál jobb!). Borítsd át egy keverőtálba, add hozzá az összes többi hozzávalót, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodd rá, és formázd kedved szerint. (Ennél vastagabbra is lehet hagyni a tésztát, ha valaki úgy szereti). Süsd 180 fokra előmelegített sütőben addig, amíg kissé megpirul.

Közben a tökmagot, a bazsalikomleveleket, a fokhagymát, a fűszereket és a parmezánt tedd késes aprítóba, és őröld egészen finomra. Folyamatosan adagold hozzá az olivaolajat, amíg eléred a Neked tetsző állagot.
A gombafejeket mosd meg alaposan, és vágd körülbelül fél cm-es szeletekre. Hevíts egy kevés kókuszzsírt, dobd rá a gombát. Hagyd, hogy teljesen elfője a levét, majd sózd és borsozd. Pirítsd egészen addig, amíg szép pirosas színt kap.

A sütőből kivett, ám félkész tésztát kend meg a pestóval, majd ízlés szerint rakd meg gombával, spenóttal és paradicsommal, majd szórd meg cheddarral (más kemény sajt is jó, sőt, a tésztában lévő sajtmennyiség miatt el is hagyható). Tedd vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt szépen megolvad rajta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...