2014. március 19., szerda

Kivifagyi gyümölcsdarabokkal

Nehéz egy hosszabb kihagyás után új posztot kezdeni, hiszen azon lamentál a szerző, érdekel-e bárkit is hallgatásának oka. Egy biztos, nem amiatt nem születettek bejegyzések, mert hátat fordítottam volna a konyhának, pusztán az életem érkezett olyan szakaszba, amikor hőn szeretett és imádott hobbimnak, bizony, háttérbe kellett szorulnia. Amíg én a lelkemmel voltam elfoglalva, az időjárás is gondolt egyet, és olyan csodálatos, napos idővel ajándékozott meg, amely gyógyírként szolgált elfáradt testemnek és lelkemnek.

Ilyen szép, napos időben nem is járhat igazán más az ember fejében, mint a fagylalt, közkedveltebb nevén fagyi :) Amikor még egri kollégista voltam, a sétálóutcán, a McDonald's-cal szemben volt egy kis ablak, ahol egy idősebb úr árulta a saját maga által kidolgozott receptek alapján főzött fagyikat. Egész életemben soha, sehol máshol nem ettem olyan ízbombasztikus és krémes fagyit, mint ott. Minden tavasszal alig vártuk, hogy kinyisson, hetente tettünk arra egy kört. Az öreg nagyon értett hozzá, hogyan kell visszacsábítani a vásárlókat: minden héten módosított a kínálaton, hölgyemnek szólította az olyan fiatal csitriket is, mint például én, és mindezek fejében ő adta a legolcsóbban a fagyit az egész városban! A kedvencem a whiskey-s és a keleti csemege fantázia nevű fagyi volt, az utóbbit szeretném majd a közeljövőben jómagam is reprodukálni, bár olyan finom biztos nem lesz, mint amilyen az övé volt. Nem tudom, megvan-e még az üzlet, de ha nincs is, innen üzenem, hogy az Isten áldja azért a sok finomságért, amit tőle kaptunk akkor, majd' 6-8 évvel ezelőtt! :)

A gyümölcsös fagyik nagy kedvenceim, főleg a citromosat imádom, de most Jobbik fél kérésére kivivel készült. Nagyon aggódtam, hogy a viszonylag semleges ízű és nagyon vizes gyümölcsöt hogyan lehet krémes fagylalttá transzformálni, de úgy gondolom, a végeredmény jobb lett a vártnál. Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült olyan márványosra formálnom, mint amilyen Pocak Panna epres fagyija. Életem egyik célja, hogy olyan meseszép paleo fagyit tudjak gyártani!! :)




Kivifagyi gyümölcsdarabokkal - hozzávalók (kb. 7-8 dl fagyihoz):

8 dkg blansírozott mandula
4 dl kókusztej (60%-os Aroy-D)
5 dkg méz
1-2 tk vaníliaaroma vagy 1 vaníliarúd magjai
25 dkg kivi (pucolás után mért súly)




A mandulát tedd késes aprítóba, és 20-25 perc alatt készíts belőle mandulavajat (a művelet közben ügyelj a gépedre is, ha túlmelegszik, inkább tarts szünetet :)). Az elkészült mandulavajhoz add hozzá a mézet, az aromát és a kókusztejet, majd keverd homogén masszává. Töltsd egy közepes méretű dobozba (nálam most ételes doboz, de megőrzött fagylaltos doboz is szuper), és tedd be a fagyasztóba pár órára. Hogy minél krémesebb állagú legyen, óránként egyszer keverd át a krémet.
Közben pucold meg és szeleteld apró darabokra a kivit, és a késes aprítóban pürésítsd. Hogy megőrizzük a fagylalt krémességét, érdemes a kivit megszabadítani víztartalmának nagy részétől, azaz főzzünk belőle lekvárt. Tudom rémisztőnek hangzik, főzés közben az én fejemben is ott motoszkált a gondolat, hogy ez így nem lesz jó, mert a színét és az ízét is el fogja veszíteni, de végül csak a szín miatt kellett egy picit aggódnom :) Amikor már lekvár sűrűségű, húzd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni. Vedd ki a fagyit a mélyhűtőből, és óvatos mozdulatokkal keverd bele a kivipépet, majd tedd vissza a fagyasztóba egész éjszakára. Fogyasztás előtt szórd meg mandula- és kividarabokkal. Finom, igaz? :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...