2014. március 27., csütörtök

Fűszeres sertéstarja mustáros szószban, karfiolrizzsel és pirított hagymával


Gasztrobloggerként nyilván nem okozok meglepetést azzal a kijelentésemmel, hogy imádok főzni :) Ugyanakkor a hétköznapok feladatai nem teszik lehetővé, hogy órákat töltsek a tűzhely előtt, még akkor sem, amikor inkább vágyom oda a könyvtár, az íróasztal és a laptop helyett. (Bár azt is be kell vallanom, hogy hajlamos vagyok a pepecselésre, és még azt is órákig készítem és csinosítgatom, ami normál esetben egy fél óra alatt meglenne). Ha nem is mániákusan, de lelkesen gyűjtögetem, olvasgatom, tanulmányozom és fejlesztem azokat a recepteket, amelyek azt ígérik, hogy ripsz-ropsz ízletes fogást tálalhatok, a mindennapok rohanása és sürgése-forgása ellenére is.

Az alábbi recept sem vesz több időt igénybe 30 percnél (esetleg a hús sütése, párolása tarthat egy picit tovább, bár ez a mennyiségtől is függ, és magát a pácolást sem számítottam bele az időkeretbe), én is ámulva pillantottam az órára, hogy már el is készültem. Nem paleós koromban, egy-két évvel ezelőtt viszonylag sűrűn készítettem mézes-mustáros húst (igen, a jó öreg üvegeset, mert túlságosan is kényelmes voltam), és a napokban újra megjött hozzá a kedvem, de engedelmes paleósként méz nélkül. Nagyon laktató és überfinom étel, Jobbik fél is úgy nyalogatta a szája szélét, ahogy az elégedett macskák szokták :) Hétvégén szóba került édesanyám és én köztem, hogy mennyire vágyunk egy kis pirított hagymára, és mivel több internetes receptben is láttam (például itt), hogy a mustáros hús mellé kínálják, így nekem is volt alibim az elkészítésre.




Fűszeres sertéstarja mustáros szószban, karfiolrizzsel és pirított hagymával - hozzávalók (kb. 2 személyre):

50 dkg sertéstarja
1 tk mustármag
1 tk tarkabors-keverék
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk Cayenne bors
1/2 tk őrölt rozmaring
1/2 tk kakukkfű
1/2 tk kurkuma - elhagyható, én is csak a színe miatt tettem bele
ízlés szerint Himalája só
kb. 2 dl paleolaj és olivaolaj vegyesen - lehet csak az egyik vagy másik, nálam is csak a szükség eredményezte a vegyítést :)
2 ek dijoni mustár
kb. 2 dl kókusztej (60%-os Aroy-D) és kókuszkrém (Cocomas) vegyesen
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagyobb fej karfiol fele
1 ek zsiradék - nálam sertészsír




Előző este készítsd el a pácot és pihentesd benne a húst egész éjszaka. A mustármagot és a borskeveréket egy mozsár segítségével őröld egészen finomra, add hozzá a többi fűszert, majd keverd el az olajjal. A húst mosd meg alaposan, és vágd fel vékony csíkokra. Tedd egy keverőtálba, öntsd nyakon a fűszeres olajjal, jól masszírozd át, majd fedd le és egész éjszakára tedd a hűtőszekrénybe.
Tégy a tűzre egy magasabb falú serpenyűt, a fűszeres olajból merj át 2-3 evőkanálnyit, és próbáld meg úgy hozzáadni a húst, hogy minél kevesebb olaj kísérje. Hagyd, hogy a hús minden oldala színt kapjon, majd öntsd fel egy kevés vízzel (nem több, mint másfél dl), fedd be fedővel. Amikor már teljesen elfőtte az alá öntött vizet, és kellőképpen megpuhult a hús (sőt, az sem baj, hogy megpirítod egy kicsit), add hozzá a mustárt és a kókusztejszínt. Hagyd, hogy egyet rottyanjon, és már le is húzhatod a tűzról.
A karfiolrizshez a karfiolt szedd rózsáira, tedd késes aprítóba és őröld rizsszemnyi darabkákra. Egy serpenyőben hevíts kevés zsiradékot, és pirítsd meg benne a karfiolrizs-szemeket. Fűszerezd sóval és borssal.
A pirított hagymához pucold meg a vöröshagymát, vágd minél vékonyabb szeletekre, szedd szét karikáira és sózd be. Egy serpenyőben hevíts kevés zsírt, és ebben a forró zsiradékban süsd meg a hagymaszeleteket. Tálaláskor halmozd a formázott karfiolrizs tetejére. Bár hihetetlen, nem sokkal több idő elkészíteni, mint végigolvasni, erre garanciát vállalok! :)


3 megjegyzés:

  1. Klassz lehet karfiolrizzsel is.Jól is néz ki. :)
    Én a hagymát mély olajban/zsírban sütöm, mert korábban a kevés zsíron sütés miatt szottyos maradt. Én nem sóztam be sütés előtt hagymakarikákat. Van valami oka, hogy te besózod? Lehet, hogy hülye kérdés, de szebben vagy hamarabb megsül tőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kis serpenyővel dolgoztam, ezért ez az egy kanál is mélynek számított nálam, ezt valóban jeleznem kellett volna. A sózásnak csak annyi oka van, hogy az utánsózást nem szeretem, inkább előtte szórom meg (ez alól egyetlen kivétel a sült zeller).

      Törlés
  2. The Casino at O'Sullivan Downs | Mapyro
    The Casino at 용인 출장샵 O'Sullivan Downs 안동 출장마사지 is an 8500 순천 출장안마 square foot casino. Located in Sullivan, 공주 출장샵 the casino has 8,000 slot 포천 출장샵 machines, 80 table games,

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...