Igen, luxus, mert nemcsak magokban, és így ásványi anyagokban rendkívül gazdag, hanem az összetevők árát tekintve sem alsó kategóriás, de úgy voltam vele, egyszer mindent ki kell próbálni. Kalandvágyamnál csak a magvak iránti olthatatlan rajongásom volt meggyőzőbb. Sokáig azt hittem, a különböző magvak és csonthéjasok nem tesznek jót a bőrömnek, őket okoltam például a tinédzserkori pattanásaimért is (utóbb kiderült, nem teljesen alaptalanul, ugyanis a dió valóban ilyen hatással van rám, de annyira szeretem, hogy a kedvéért hajlandó vagyok elviselni azt a kevés pattanást a homlokomon). Ma már megbizonyosodtam, hogy kellő odafigyeléssel hódolhatok a rajongásom tárgyainak anélkül, hogy sállal kellene takargatnom az arcomat. :) A pékségekben vásárolható kenyerek közül is mindig azok voltak a kedvenceim, amelyek tartalmaztak valamilyen magot, legyen akár tökmag, akár napraforgómag, akár csak egy kevés szezámmag.
Sarah Britton blogját egyszerűen imádom. Annyira szemkápráztatóak a képek, hogy nem tudok betelni velük, és szívem szerint azonnal elkészítenék minden ételt itthon, a saját konyhámban. Bárcsak én is ilyen kreatív szakáccsá válhatnék, mint Sarah! :) Jó érzés, hogy amíg fejlesztem magam szakácsnőként és receptíróként, ilyen fantasztikus blogokra támaszkodhatok, ha kifogyok az ötletekből, vagy ha csak szimplán valami újra vágyom. Meg kell említenem, hogy a képen látható kenyér nem 100% paleo, a zabpehellyel kötöttem némi kompromisszumot, de mindenkit bíztatok arra, hogy készítse el, mert páratlan ízélmény.
Sokmagvas "luxus" kenyér - hozzávalók:
145 g bio zabpehely
135 g napraforgómag
90 g lenmag
65 g törökmogyoró - nálam héjas
50 g aszalt, cukormentes vörösáfonya - ez eredetileg nem szerepelt a receptben, de szerettem volna valamilyen színnel feldobni a kenyeret, és hirtelen ezt találtam itthon :)
2 ek chia azték zsálya mag - fantasztikus omega 3-forrás
4 ek útifű maghéj
1 tk tengeri só
1 ek méz
3 ek kókuszzsír - megolvasztva
375 ml víz
A száraz hozzávalókat tedd egy teflonos kenyér-sütőformába, és keverd el alaposan. Egy kis tálban keverd el a vizet, a mézet és a megolvasztott kókuszzsírt, majd öntsd a magkeverékre. Dolgozd át, majd hagyd egy kicsit pihenni (ez nálam 2 óra hossza volt, ez idő alatt sült meg a vacsorára szánt hús a sütőben). Süsd 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd emeld ki a formából, helyezd a sütő rácsára, és tedd vissza még 30-40 percre, hogy szép kérget kaphasson. Nem baj, ha egy kicsit odakap, az ízén mit sem változtat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése